Skip to main content

Interview met Raquel Rodermans

Academie Aan de Angstel is een prima taalinstituut voor artsen

“Academie Aan de Angstel heeft mij geholpen mijn doel te bereiken. Door persoonlijke begeleiding en een gedegen voorbereiding op het examen ben ik gekomen waar ik wil zijn”. Aan het woord is Raquele Rodermans, basisarts en in 2019/2020 cursist medisch Duits bij Academie Aan de Angstel.

“Academie Aan de Angstel heeft mij geholpen mijn doel te bereiken. Door persoonlijke begeleiding en een gedegen voorbereiding op het examen ben ik gekomen waar ik wil zijn”.  Aan het woord is Raquele Rodermans, basisarts en sinds oktober 2019 cursist medisch Duits bij Academie Aan de Angstel.

Het is even geleden dat we elkaar voor het laatst zagen. Wat doe je nu en wat zijn je plannen?

“Op dit moment werk ik nog in Amsterdam, maar ik heb al een baan in Baden-Baden in Duitsland. Ik heb daar een opleidingsplek voor gynaecologie gevonden. Ik ga dus verhuizen.”

Je bent arts. Vertel eens iets over jezelf en jouw achtergrond.

“Ik ben half-Nederlands, half-Spaans. Ik ben in Amsterdam geboren, maar toen ik vijf jaar oud was ben ik naar familie in Spanje gegaan. Mijn studie geneeskunde heb ik ook in Spanje voltooid. Na mijn studie ben ik teruggegaan naar Amsterdam, want ik wilde graag in Nederland werken. Jammer genoeg kan ik hier geen opleidingsplek voor gynaecologie vinden. Daarom vertrek ik naar Duitsland. Dat is gelijk ook de reden dat ik op Duitse les ben gegaan”.

Toen je bij Academie aan de Angstel begon, had je al Duitse les gevolgd. Wat had je allemaal al gedaan?

“Ik kon helemaal geen Duits, begon dus echt vanaf 0. In april/mei 2019 ben ik in Amsterdam gestart bij het Talenpraktikum. Hier heb ik de basis van de Duitse taal geleerd. In juni 2019 ben ik twee weken naar München gegaan om mijn A2-niveau te halen. Vervolgens heb ik online nog wat lessen gevolgd. In oktober 2019 ben ik bij Academie aan de Angstel gestart.”

Waarom wil je eigenlijk in Duitsland werken? Ik bedoel, wat is er mis met Nederland?

“Met Nederland is helemaal niets mis. Ik wil me alleen heel graag specialiseren in gynaecologie. In Spanje en Nederland zijn er bijna geen opleidingsplaatsen. Ik stond voor de keuze: in Nederland blijven en in vier jaar promoveren en dan pas weer solliciteren naar een plek bij gynaecologie, of nu een andere weg kiezen. Ik dacht: het gaat sneller als ik Duits ga leren en in Duitsland een goede opleidingsplek zoek. Daar heb ik veel meer kans om dat te doen wat ik graag wil doen.”

Je hebt al in Duitsland gesolliciteerd. Hoe gingen die gesprekken?

“Ik vond dat het goed ging. Ik was rustig en daardoor in staat om een goed gesprek te voeren. Natuurlijk kon ik niet alles woordelijk verstaan, maar dat is logisch, want Duits is niet mijn moederstaal. Maar toch, het was een prima gesprek en aangezien ik ben aangenomen heb ik me blijkbaar redelijk goed uitgedrukt in het Duits”.

Jouw kennismaking met de Duitse taal is via een aantal ‘adressen’ verlopen; van Amsterdam, naar München en weer terug naar Abcoude. Hoe ben je bij Academie Aan de Angstel uitgekomen?

“Eerlijk gezegd: mijn vader heeft jullie gevonden. Hij was op zoek naar een Duits taleninstituut speciaal voor artsen en kwam bij jullie uit. Een prima keuze, want ik woon in Amsterdam, dus qua afstand is dat goed te doen.

Toen ik bij jullie startte, moest ik eerst het B2-examen doen. Ik was direct erg tevreden over jullie manier van lesgeven. Dat voelde goed”.

Je hebt van alles bij ons gedaan: de examenvoorbereiding Duits B2 en je hebt de Gesprächsrunde gevolgd. Hoe heb je het laatste ervaren?

“De Gesprächsrunde was heel interessant. Ik had gesprekken met andere studenten en artsen. Erg leerzaam. Het valt niet mee om je Duits te oefenen als je geen familie of vrienden hebt om de taal mee te spreken. De Gesprächrunde is wat dat betreft echt een uitkomst. Het was ook goed om niet alleen met medische termen bezig te zijn, maar juist ook over gewone, alledaagse onderwerpen te praten. Dat vergroot je woordenschat gigantisch”. 

Waar gingen die gesprekken dan zoal over?

“Over veel verschillende onderwerpen, van klimaat tot economie. Heel breed dus”.

Vervolgens heb je ook nog de voorbereiding op het vaktaalexamen gedaan. Verschilde dat veel met de voorbereiding op het B2 examen?

“Nee, ik vond de verschillen in voorbereiding tussen die twee examens niet noemenswaardig. Beiden waren ze van een goed niveau. In de examens kwam echt terug wat we in de lessen hadden geleerd”.

Hoe hebben wij jou geholpen met voorbereiden op de examens?

“Daar kan ik kort over zijn: jullie begeleiding is zeer gericht”.

Wat bedoel je met ‘gericht’?

“Jullie weten goed wat er tijdens het examen van de studenten verwacht wordt en daar is de voorbereiding helemaal op gebaseerd. Als je alleen thuis studeert, is het soms lastig om te bepalen wat je nu precies moet leren. Jullie begeleiden daar uitstekend in, waardoor je efficiënt studeert. En dat scheelt enorm veel tijd”. 

Wat hebben al deze lessen Duits jou persoonlijk opgeleverd?

“Ten eerste ben ik geslaagd en dat is een vereiste om een baan in Duitsland te kunnen vinden. Dat is al ontzettend mooi natuurlijk en dat was ook mijn doel, de taal zo goed beheersen dat ik kan werken. En dat is gelukt. Ook weet ik nu dat ik een andere taal beheers (in woord en geschrift) en dat geeft een bepaald zelfvertrouwen. Natuurlijk ben ik nog niet uitgeleerd, dat hoort bij een nieuwe taal en dat blijft voorlopig ook nog wel even zo”.

Heb je enig idee hoeveel uur je per week aan de lessen besteed hebt om te komen waar je nu bent?

“Daar is best wel wat tijd in gaan zitten. Ik denk dat ik gemiddeld genomen zo’n tien uur per week gestudeerd heb. Achteraf gezien lijkt het veel, maar toen ik er middenin zat heb ik dat niet zo ervaren. Je zit in een bepaalde flow met een duidelijk doel voor ogen. En heb je dat doel eenmaal ‘in the pocket’, dan spelen die studie-uren geen echte rol meer’.

Als je terugkijkt op de afgelopen periode bij Academie aan de Angstel, wat vind je dan het meest waardevol van onze manier van lesgeven?

“Ik vind jullie benadering heel persoonlijk en rustig. Ik had soms wat moeite met de grammatica en altijd werd weer de tijd genomen om daar, heel geduldig, met elkaar nog eens extra naar te kijken. Ook al waren we al verder met de lesstof. Heel prettig was dat. Daarnaast vind ik de voorbereiding op de toetsen zeer gedegen. Daardoor ging ik met vertrouwen het examen in”.

Heb je een tip voor collega’s die Duits willen leren?

“Ik zou zeggen: meld je aan in bij Academie aan de Angstel. En verder: spreek zoveel mogelijk Duits als je die mogelijkheid hebt. Daar leer je ontzettend veel van. De Gesprächsrunde raad ik daarom absoluut aan. Verder is het belangrijk om een goede klik met je docent te hebben, zeker als je de lessen online volgt. Und zum Schluss: Wenn Sie sich engagieren und viel üben, werden Sie Ihr Ziel erreichen!”. 

 

Medisch Duits leren? Meld je aan

 

Profielfoto A.K.XSGeschreven door Anne Kewitsch