Interview met Jelle de Jong
Doordat wij tijdens de online Gesprächsrunde onderwerpen uit de praktijk bespreken, kunnen wij de lesstof direct toepassen in ons werk.
Academie Aan de Angstel helpt ons hierbij echt naar the next level.
“Het is niet alleen belangrijk om de Duitse taal goed te spreken als je zaken doet met Duitsland. Het begrijpen van de taal weegt minstens zo zwaar en dat leer je niet even uit een boekje”.
Aan het woord is Jelle de Jong, Sales Coördinator bij AVK Plastics en sinds 2017 cursist zakelijk Duits bij Academie Aan de Angstel.
Je werkt al een aantal jaar bij AVK Plastics in Balk. Wat doen jullie precies?
“AVK Plastics is een internationaal kunststofverwerkingsbedrijf. Eenvoudig gezegd verwerken wij gerecycled kunststof tot nieuwe producten. Denk hierbij aan kunststof pallets en kunststof straatpotten die in de wegenbouw worden gebruikt. Alles wordt geproduceerd in de fabriek in Balk (Friesland)”.
Een echt productiebedrijf dus. Voor wie produceren jullie zoal?
“Voor het grootste deel zijn dat zusterbedrijven van AVK zelf. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar wij zijn onderdeel van een groot concern; AVK Group. AVK vindt zijn oorsprong in Denemarken en heeft inmiddels vestigingen over de hele wereld. Wij zijn daar, als productievestiging, onderdeel van. Zo zijn er ook een aantal verkoopvestigingen waar wij als AVK Plastics aan leveren”.
Dat klinkt best complex. Kun je dat uitleggen met een voorbeeld?
“Zeker. AVK Armaturen in Duitsland is bijvoorbeeld een grote klant van ons. Dit is dus een zusterbedrijf van AVK Plastics, maar ook een klant waar wij aan leveren”.
Als je van jullie behaalde successen de grootste moest benoemen, welke zou dat dan zijn?
“Het grootste succes zit eigenlijk ‘opgesloten’ in het recyclen. Ga maar na, al het materiaal dat wij gebruiken voor de verwerking van nieuwe producten, was anders misschien in de natuur terechtgekomen, met enorme schadelijke gevolgen van dien. Ik heb het dan over duizenden tonnen plastic per jaar die we nu een goede bestemming geven. Op onze duurzame manier van produceren zijn wij als bedrijf echt trots”.
Welke uitdaging staat boven aan jullie lijst?
“Ook dat heeft, hoe kan het ook anders, met plastic te maken. Door de jaren heen heeft plastic best een negatief imago gekregen. Aan ons de taak om daar een positief tegengeluid aan te geven door te laten zien dat wij er goede dingen mee doen. Kijk, plastic an sich is geen milieuonvriendelijk materiaal, als je het maar goed gebruikt/hergebruikt. Die duurzaamheid, door hergebruik, dat is wat ons onder meer drijft”.
Je vertelde net dat jullie een zusterbedrijf/klant in Duitsland hebben. Hoe is jullie relatie met jullie Duitse contacten?
“Naast een zustervestiging (AVK Armaturen) hebben wij ook een dochtervestiging in Duitsland. Wij hebben dus veel te maken met Duitse collega’s. Duits goed begrijpen en enigszins goed spreken is daarom voor ons toch wel een must. Het maakt het samenwerken gewoon makkelijker als je je goed kunt uitdrukken. Mede hierdoor is de relatie met onze Duitse contacten heel goed te noemen”.
Een ‘gulden middenweg’ zou zijn als jullie beiden Engels zouden spreken. Is dat een optie?
“We spreken ook wel Engels hoor. Ik denk dat zo’n driekwart van onze contacten zich redelijk goed in het Engels uitdrukt. Het is wel een generatie ‘ding’ merk ik, want de ouderen beginnen er liever niet aan. Zij verwachten min of meer dat wij direct overschakelen naar het Duits.
Toch is het voor ons belangrijk om de Duitse taal goed te beheersen. Om maar iets te noemen: wij ontvangen regelmatig e-mails van klanten van ons zuster- of dochterbedrijf in Duitsland. Het is dan heel fijn om deze zelf goed te kunnen interpreteren, zonder steeds om een vertaling te hoeven vragen. Dat werkt gewoon niet goed”.
Is dit de reden dat jij en jouw collega’s op Duitse les zijn bij Academie Aan de Angstel?
“Ja, dat is inderdaad een van de redenen. Als wij de Duitse taal goed beheersen, dan begrijpen wij de wensen en eisen vanuit de Duitse markt ook veel beter. Daarnaast weten onze contacten dat als zij er in het Engels met ons niet uitkomen, wij zonder moeite overschakelen naar ‘hun’ taal. Het gesprek hoeft wat ons betreft dus absoluut niet stil te vallen. We komen er ook in het Duits wel met elkaar uit”.
Er zijn veel taleninstituten die Duitse les geven. Waarom heb je destijds specifiek voor Academie Aan de Angstel gekozen?
“Als ik ergens informatie over zoek, dan gebruik ik altijd Google. Destijds deed ik dat ook. Ik had behoefte aan Duitse les en al snel kwamen er een aantal opties in beeld. Ik heb er nog even over getwijfeld om me twee weken in het klooster in Vught te laten ‘opsluiten’, maar ik heb toch gekozen voor een langere periode les. Ik denk dat herhaling er bij mij voor zorgt dat de informatie veel beter beklijft dan wanneer ik mij voor een korte periode helemaal afzonder. Oké, misschien denk en spreek je na die twee weken vloeiend Duits. Maar daarna? Blijft dat zo of ebt dat langzaam weg? Nee, ik heb bewust gekozen voor wekelijks les”.
Dat is goed om te horen. Maar op welke manier helpen wij jullie dan?
“Ik denk vooral door onze woordenschat te vergroten. Maar ook, en dat weegt net zo zwaar, de taal te begrijpen. Ik merk aan mezelf dat als ik een periode wat minder Duits spreek, mijn woordenschat langzaamaan minder wordt. Juist door regelmatig te oefenen, nu in een groep, blijft de woordenschat op peil en dat helpt enorm bij het spreken. Het gaat dan vloeiender en je voelt je zekerder”.
Een aantal jaar geleden ben je bij Academie Aan de Angstel begonnen met privélessen. Nu volg je groepslessen. Wat is voor jou het grootste verschil?
“Tijdens de privélessen zijn we helemaal teruggegaan naar de basis. Er is veel aandacht besteed aan grammatica en ook aan het spreken. Ik kan me herinneren dat ik ook veel schriftelijke opdrachten moest maken toen. Dit bij elkaar heeft mij enorm op weg geholpen. Juist ook omdat het vrij intensief was.
Nu een aantal jaren later volg ik de groepslessen waarin we alleen maar aan onze spreekvaardigheid werken. Voor mij is dit de perfecte manier om mijn Duits op peil te houden. Bovendien krijg je zo meer zelfvertrouwen en durven spreken is, denk ik, de helft van het werk”.
Wat leveren deze lessen jullie als groep en AVK als bedrijf op?
“Daar kan ik kort over zijn: zelfvertrouwen, een grote woordenschat en een goed begrip van wat de persoon aan de andere kant van de lijn zegt of bedoelt. Nu we veel contact hebben via Skype is het nog beter communiceren, omdat we nu ook mimiek meekrijgen”.
Heeft jullie Duitse les ook invloed op jullie manier van zaken doen met Duitsland?
“Indirect wel. De communicatie verloopt veel soepeler en daardoor leuker nu we de taal beter machtig zijn. Er is meer ontspanning, waardoor je beter luistert. Dit komt een gesprek, en het zaken doen, alleen maar ten goede. Als je weet wat je kunt zit je ook rustiger en sterker in het gesprek en dat is prettig, ook voor de ander, want die merkt dat ook”.
Zowel jouw privélessen als de Gesprächsrunde met je collega's vinden via videoconferencing plaats. Het is vrij uitzonderlijk dat een bedrijf hiervoor kiest, zeker in de tijd vóór Corona.
Werkt dat goed, privélessen via beeldscherm?
“Absoluut. Gezien de afstand tussen Academie Aan de Angstel en ons bedrijf is dit een ideale oplossing. Na een les waarbij docent en student fysiek bij elkaar zijn, zou ik dit toch wel beschouwen als ‘the next best thing’. Je ziet en hoort elkaar en kunt zonder problemen gesprekken voeren. De interactie waarbij de docent, indien nodig, in kan grijpen is essentieel bij het leren van een taal denk ik”.
Hoe is het om samen met collega’s via Zoom les te krijgen?
“Heel prettig. Wel zou ik voor gespreksronden maximaal vier studenten aanhouden. Bij meer personen kan het gesprek onoverzichtelijk zijn en zijn er teveel studenten die moeten wachten voordat ze iets kunnen zeggen. Maar zoals we het nu doen, met drie of vier studenten tegelijk, functioneert het goed”.
Wat is voor jou een voor- of nadeel van online Duits leren?
“Een voordeel is dat je de cursus op ieder gewenste plek kunt volgen en je geen kilometer hoeft te rijden om deel te nemen. Elkaar kunnen zien en horen is belangrijk en een groot pluspunt van het op afstand Duits leren. Een nadeel is wellicht dat een gesprek een iets minder natuurlijke ‘flow’ heeft, omdat je steeds een paar seconden probeert te wachten voordat je zeker bent dat de ander is uitgesproken. Als je dit niet doet heb je de kans dat je door elkaar heen spreekt waardoor je elkaar niet meer goed kunt verstaan. Maar oefening baart kunst!”.
Even in een notendop: wat vind je het meest waardevol aan de lessen?
“In de Gesprächsrunde kiezen we elke week een onderwerp waar wij tijdens ons werk mee te maken krijgen. Tijdens de les leren we bijvoorbeeld bepaalde uitdrukkingen die we direct kunnen gebruiken in ons werk. Echt Duits op maat dus.
Voorlopig blijven mijn collega’s en ik de online Gesprächsrunde zeker nog volgen. Er zijn nog legio onderwerpen te bespreken. En daarbij: we vinden het ontzettend leuk om te doen. Als je je inzet en merkt dat je vooruitgang boekt, dann macht Deutsch wirklich Spass”.
Neem contact op voor Duits op maat
Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits