Skip to main content

Zakelijk Duits leren bij Academie Aan de Angstel – FAQ’s

Wat onderscheidt u van andere aanbieders? / Waarom zou ik bij AAdA Zakelijk Duits leren?

Onze kracht is dat we in alle opzichten klantgericht werken.

We beginnen altijd met een uitgebreide intake waarin we in kaart brengen:

 1. wat u al weet en wat uw vertrekpunt is
 2. wat uw doelen zijn, zowel taal technisch als wat u met uw taalkennis wilt bereiken

Bij de planning van de cursus bespreken we:

 1. de momenten waarop u Duits wilt leren (we geven ook ’s avonds en in het weekeinde les)
 2. de locatie (bij u op locatie, bij AAdA of online via 'Skype')
 3. de duur van een les
 4. de frequentie van de lessen
 5. de hoeveelheid lessen

Tijdens de cursus houden we rekening met:

 1. de manier waarop u het beste leert (b.v. met behulp van lijsten, opnames, literatuur, boeken, digitaal of analoog, met afbeeldingen of kleuren)
 2. het tempo van uw vorderingen

Na afloop van de cursus bieden we de mogelijkheid:

 1. de cursus met een flexibel aantal uren te verlengen als u behoefte heeft aan meer lessen
 2. uw vaardigheden te onderhouden met een ‘onderhoudscontract’
 3. een abonnement op onze ‘Sprechstunde’ te nemen waarin u wekelijks vragen kunt stellen. 

Kan ik bij AAdA een intensieve cursus volgen zoals die in Vught wordt aangeboden?

Naast de mogelijkheid om een intensieve cursus te volgen, zoals bij de nonnen in Vught, kunnen we een overnachtingsmogelijkheid organiseren/aanbieden bij een B&B met Duitse eigenaar. We bieden de mogelijkheid om een avondprogramma te volgen met gesprekken of bijvoorbeeld met films in het Duits. Bovendien is het mogelijk de intensiteit naar behoefte te spreiden. Denk bijvoorbeeld aan donderdag en vrijdag in de ene week en maandag, dinsdag en woensdag in de tweede week. In het weekeinde is er in dit geval gelegenheid om op adem te komen.

Op school vond ik de naamvallen erg lastig. Kunt u me daarmee helpen?

De naamvallen zijn ook lastig. Maar die heeft u niet nodig want bij AAdA dient de taal als communicatiemiddel. U leert een kind toch ook niet eerst alle onderdelen van een fiets om te leren fietsen? Met rijtjes zoals ‘dem der dem den’ verkoopt u geen brood. We beschouwen dan ook het leren van rijtjes als iets voor degenen die zich met de theorie van de Duitse taal bezighouden.

Wat is het verschil tussen zakelijk Duits en algemeen Duits?

Zakelijk Duits is over het algemeen formeler dan gewoon Duits met gebruik van andere woorden en uitdrukkingen. Neem bijvoorbeeld het woord ‘Verabredung’ (afspraak). Als u met vrienden een afspraak maakt dan spreek je van ‘Verabredung’. “Ich habe heute Abend eine Verabredung mit einem Freund. Wir wollen etwas zusammen essen.” In zakelijk Duits daarentegen gebruikt men de term ‘Termin’ en zegt: “Nächste Woche habe ich einen Termin bei einer Firma in Köln.“ Zakelijk Duits is doorspekt met termen die anders zijn dan de woorden die u bijvoorbeeld tijdens vakantie gebruikt. Bij ons leert u deze termen te verstaan en te gebruiken.

Ik kan geen Duits omdat ik het op school niet heb gehad. Kan ik dan toch een cursus zakelijk Duits volgen?

Ook absolute beginners zijn bij ons welkom. Houd er wel rekening mee dat u meer lessen nodig hebt en dat een cursus voor een absolute beginner langer duurt om het gewenste doel te bereiken.

Hoe leer ik Duits zonder rijtjes en naamvallen?

In onze cursus doorloopt u onderwerpen die voor u relevant zijn. Over een onderwerp leert u de woordenschat en vaste uitdrukkingen te gebruiken. Wanneer u fouten maakt en deze blijft herhalen, krijgt u van de trainer uitleg en oefeningen die u helpen het op de juiste manier te zeggen of te schrijven. We spreken de hele tijd Duits (op de beginners na). U leert de taal al doende.

Hoe lang duurt een cursus zakelijk Duits?

Gemiddeld duurt een cursus zakelijk Duits 30 uur. Afhankelijk van het benodigde aantal uren en de frequentie van de lessen bent u in een week tot vier maanden klaar met de cursus.

Kan ik bij jullie ook terecht voor een eenmalige coachsessie?

We bieden losse lesuren aan voor als u bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het voorbereiden van een deelname aan een event in Duitsland, bij de voorbereiding van uw elevator pitch of presentatie in het Duits of als u al goed Duits spreekt of schrijft en behoefte heeft aan coaching.

Moet ik tijdens een cursus huiswerk maken?

We weten dat veel cursisten naast hun werk, familie en hobby’s amper tijd hebben voor hun huiswerk. Toch is het aan te raden om huiswerk te maken. Denk aan een à twee uur per week.

Hoe ziet het huiswerk eruit?

Ten eerste is het de bedoeling dat u herhaalt wat we in de les hebben behandeld. M.a.w. u leest uw hand-outs en notities nog eens door.
Verder herhaalt u nieuwe woorden of zinnen en maakt er oefeningen mee. Dat kan zowel schriftelijk als met behulp van audio-opnames.
Er zijn ook schrijfopdrachten, zoals het beschrijven van uw levensloop of een e-mail beantwoorden.
Ook kijken naar het nieuws in het Duits of een misdaadfilm of het lezen van een Duits magazine of boek valt onder huiswerk.

Maakt u gebruik van e-learning?

Ons lesmateriaal wordt op de behoefte van de klant afgestemd. Vandaar dat we niet met een standaard e-learning-programma werken. We gebruiken wel digitale tools waarin u uw woorden en zinnen opschrijft of opneemt en waarmee u kunt oefenen, blended learning.

Hoe ziet het cursusmateriaal eruit?

 • U ontvang een cursusmap met hand-outs en, afhankelijk van wat u wilt leren, een of meerdere lesboeken.
 • We delen een digitale cursusmap waarin alle hand-outs worden opgeslagen.
 • Tijdens de lessen maken u en de trainer aantekeningen. Deze komen in de cursusmap. Ik raad mijn cursisten aan digitale documenten te printen en te gebruiken.
 • Er kunnen opnames gemaakt worden van de lessen.
 • Ook het audiomateriaal belandt in uw cursusmap. Dat kunnen uw eigen opnames zijn maar ook opnames van telefoongesprekken of gesproken oefeningen.

Ons bedrijf is niet in de buurt van Amsterdam. Komt de trainer overal naartoe?

Als het om een individuele cursus gaat, bestaat de mogelijkheid de cursus online in een virtual classroom te volgen. Als u met meerdere collega’s bent, dan komen onze trainers naar u toe.

Met hoeveel mensen tegelijk kunnen we een cursus volgen?

We werken met kleine groepen tot hooguit 6 deelnemers. Bij meer deelnemers is het lastig aan iedereen voldoende aandacht te besteden en is de spreektijd per cursist te beperkt.

Kunnen we met meerdere medewerkers tegelijk les krijgen?

Dat kan in principe wel. Tijdens de intake kijken we welke collega’s met elkaar de training kunnen volgen, dat hangt van het niveau en de functie af. Een veelvoorkomende optie is om de gezamenlijke onderwerpen in een groepscursus te geven. Aansluitend krijgen de cursisten individuele lessen, waarbij op hun specifieke behoefte wordt ingegaan.

Kan ik bij Academie Aan de Angstel een taalexamen doen?

We kunnen u op een internationaal erkend examen, zoals het Goethe-certificaat, voorbereiden. We hebben hier veel ervaring mee. Onze cursisten slagen allemaal in één keer. Het examen wordt afgenomen bij Goethe-instituten.

Heeft u andere vragen of wilt u meer informatie?

Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.