Skip to main content

Live Online Duits leren - FAQ's 

Wat betekent Live Online?

Live Online betekent achter de laptop via videoconferencing/webcam een webinar, workshop of cursus volgen.

Wat is Live Online bij Academie Aan de Angstel?

Live Online is een nieuwe dienstverlening van Academie Aan de Angstel. Al jaren geven we op aanvraag les online via videoconferencing, aan zowel zakelijke klanten als artsen, in kleine groepen en individueel.

Vanaf nu bieden we o.m. workshops zakelijk Duits aan, een cursus Voorbereiding op het Goethe-Zertifikat B2 en binnenkort een workshop Voorbereiding vaktaalexamen voor artsen voor kleine groepen met een open inschrijving.

Waarom Live Online Duits leren?

Op locatie is een goede manier om Duits te leren. Er zijn echter omstandigheden waarbij dit lastig of zelfs onmogelijk is. Daarom hebben we Live Online ontwikkeld. Voordelen van Live Online leren:

  • geen reistijd en reiskosten
  • geen les missen omdat u op reis bent
  • leren vanuit elke gewenste locatie (op zakenreis, vanuit uw vakantieadres)
  • in kleine groepen Duits leren
  • Live Online Duits is klimaatvriendelijk 

Hoe werkt Live Online Duits leren?

Na de inschrijving ontvangt u instructies voor het gebruik van een tool waarmee we werken. U heeft een goede internetverbinding, webcam em microfoon nodig. Idealiter heeft u tijdens de workshop of cursus pen en papier bij de hand om aantekeningen te maken.

De webinars, workshops en cursussen zijn interactief. De cursisten zien en horen elkaar. Iedereen kan op gedeelte documenten schrijven of markeringen aanbrengen. We zitten als het ware rond een tafel met een groot vel papier erop. Vandaar dat we de groepen klein houden.

We gaan met de deelnemers in gesprek. Er worden vaardigheden zoals  spreken in een bepaalde context of schrijven getraind. We geven tips en oefeningen die ter plekke worden uitgevoerd. De vragen en ervaringen van de deelnemers zijn daarbij van onschatbare waarde.  

Is het mogelijk een proefles te volgen?

We geven regelmatig webinars waarin we laten zien hoe het werkt.

Voor wie zijn de workshops en cursussen Duits Live Online interessant?

Live Online Duits leren is interessant voor iedereen die Duits wil leren maar geen geschikte aanbieder in de buurt kan vinden, geen tijd heeft om te reizen en/of onregelmatig werkt.

Wat is het verschil met e-learning?

Bij e-learning leert u zonder tussenkomst van een trainer of docent. U maakt online opdrachten. Het is vergelijkbaar met het maken van opdrachten uit een boek.

Bij Live Online krijgt u les van een trainer zoals in een leslokaal of trainingsruimte.  We delen de beeldschermen en de cursisten kunnen op de documenten schrijven. Onze lessen zijn interactief en communicatief. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat je een taal het best al doende leert, in gesprek en schrijvend.

Hoe ziet een workshop eruit?

Tijdens een workshop Zakelijke Communicatie Duits stellen de cursisten zich in het Duits aan elkaar voor, krijgen – afhankelijk van het onderwerp – een introductie en gaan direct oefenen. Daarbij staan de vragen en ervaringen van de deelnemers centraal.

Is het mogelijk als bedrijf een cursus Duits Live Online te volgen?

Dat is vanzelfsprekend mogelijk. Stel u zit in Limburg of Groningen en u of uw medewerkers/ collega’s willen samen zakelijk Duits leren. Dan kunt u zich óf voor een van onze workshops inschrijven óf een op maat gemaakte workshop of cursus  volgen.

Is er van tevoren overleg mogelijk over de inhoud van de workshop of cursus?

Dat is zeker mogelijk. We stemmen onze workshops en cursussen af op het niveau, de wensen en de leerbehoefte van onze klanten.

Heeft u andere vragen over Live Online Duits leren bij Academie Aan de Angstel?

Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.

Contact AAdA 8

Anne Kewitsch - Dit is mijn verhaal

Van een pril idee naar Live Online - Dit is mijn verhaal

Het klinkt heel logisch... Maar mijn ervaring is dat je een taal pas écht leert beheersen zodra je met elkaar gaat communiceren – in context. Daarom leren mijn cursisten de Duitse taal al sprekende en schrijvende over hun eigen leven en interesses. De grammatica en regels horen uiteraard bij de taal, maar ik vind het in eerste instantie belangrijker dat we kunnen praten over de onderwerpen die dichtbij hen staan.

Dat maakt het voor mij ook weer heel boeiend, want door alle verschillende verhalen steek ik zelf ook vaak het één en ander op!

Aangenaam kennis te maken, ik ben Anne Kewitsch. Opgegroeid in het Sauerland, Duitsland. Voor mijn studie kwam ik in 1985 naar Nederland, voor de liefde ben ik gebleven.

In 2008 begon ik met het lesgeven op taalinstituten aan volwassenen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een instituut wat op maat gemaakte zakelijke trainingen in het Duits aanbood. Hun visie: “Doeltaal is voertaal”. Dit was voor mij een wonderlijke ontdekking, omdat het anders was dan hoe ik het op school had geleerd. Daarnaast was deze manier voor mij ook dé manier geweest waarop ik zelf de Nederlandse taal ooit eigen had gemaakt. Deze visie heb ik sindsdien meegenomen in mijn eigen methode, “doeltaal is voertaal”, wij leren door te doen.

In 2012 plantte ik het zaadje ‘Live Online’ – Ik ging online lesgeven via videoconferencing

De eerste jaren van lesgeven was ik veel onderweg. Met de trein en de auto ging ik naar mijn mijn opdrachtgevers toe. Met name in de ochtend een overvolle trein betreden en op drukke stations over moeten stappen vond ik niet fijn. Op gegeven moment besefte ik dat het reizen verhoudingsgewijs teveel tijd kostte. Toendertijd volgde ik hier en daar al webinars over diverse onderwerpen en zo ontstond in 2012 het idee om zelf ook online, via videoconferencing, les te gaan geven.

Toen ik vervolgens kort daarna tijdens een fiets- en wandelbeurs in Amsterdam een Nederlandse tegenkwam die in Bödefeld in het Sauerland (vlakbij de plaats waar ik ben op opgegroeid) woonde, opperde ik het idee om haar online via videoconferencing les te gaan geven. Dat bleek het begin te zijn van mijn Live Online levenswerk – Mijn eigen ontworpen methode en systeem om online de Duitse taal aan te leren.

Als ondernemer kijk ik altijd vooruit: “Wat wil de (potentiële) klant? Hoe kan ik blijven ontwikkelen?”

Ondertussen kreeg ik steeds meer online klanten. Ze kwamen niet alleen vanuit Nederland, maar ook uit België, Oostenrijk en Engeland. Zij vonden het zelf ook prettig om vanuit huis of kantoor lessen te kunnen volgen zonder daarvoor te hoeven reizen. Voor wie het zelf onmogelijk was om te reizen, was dit de perfecte oplossing. Het werd steeds gebruikelijker om online les te geven en ik begon daar ook steeds meer mijn eigen draai aan te geven.

Ik ging op zoek naar de meest geschikte tools, las reviews en probeerde van alles uit. Met behulp van één van mijn zoons optimaliseerde ik de techniek die we gebruiken voor Live Online. Inmiddels kan ik met trots vertellen dat we ongeveer 90% van onze lessen geven met Live Online. Ik vind het bijzonder hoe zich dat zo heeft ontwikkeld.

Ik geef de online lessen niet alleen aan individuele cursisten, maar ook aan groepen. Zo kunnen bijvoorbeeld managers van eenzelfde bedrijf, of artsen die naar hetzelfde examen toewerken samen in een groep leren. Voor individuele cursisten die de voorkeur geven aan het leren in een groep bieden we ook online workshops aan met een open inschrijving. Zo is er voor elk wat wils.

Online en op maat gemaakt voor cursisten

De afgelopen jaren lees en hoor ik uiteraard veel over online leren, leren op YouTube, e-learning en leren met behulp van apps. Je kunt met apps of YouTube zeker veel leren, maar dat wat je leert is allemaal passieve kennis. Denk bijvoorbeeld aan het leren fietsen met behulp van een boek. Je kunt de theorie nog zo goed beheersen, maar uiteindelijk zul je toch op een echte fiets moeten stappen om te leren fietsen. Zo ook met het leren van de Duitse taal.

Onze cursisten groeien daarom veel sneller in de taal doordat zij daadwerkelijk praktische lessen volgen die persoonlijk voor hun op maat gemaakt worden. Dat is waar de Live Online aanpak zich onderscheid van andere online lessen. Onze visie is dan ook:

Het online leren van de Duitse taal, op maat gemaakt voor de student, met behulp van persoonlijke begeleiding, leren door te doen.

Ik maak alle lessen op maat voor de cursist. We beginnen altijd met dezelfde belangrijke vragen: “Wat wil je leren? Hoe wil je leren? Hoe maak jij de meeste vorderingen? Wat is jouw verhaal? En waarvan word jij blij?” Vervolgens gaan we interactief aan de slag en leren we dus door te doen!

Na al deze jaren zie ik dat mijn studenten daardoor ontzettend snel vorderingen maken. Ik weet zeker dat dit komt doordat ze blij zijn met wat ze leren en ze het meteen toe kunnen passen in de praktijk. Dit in combinatie met het online leren zorgt ervoor dat de taal zich bijna vanzelf integreert in iemands leven.

Met in gedachten dat ik dit zaadje in 2012 al heb gepland, ben ik trots op hoe Live Online zich heeft ontwikkeld. Daarom heb ik besloten om dit zo op te schrijven als Mijn Verhaal over Live Online. Ik hoop dat ik je ermee kan inspireren ook aan de slag te gaan met de Duitse taal.

Bent u benieuwd geworden naar Live Online en het op deze manier leren van de Duitse taal?

Bekijk onze live online events. 

Of neem contact met ons op.  Ik help u graag en hoor ook graag wat uw verhaal is. 

Ein freundlicher Gruß

Anne Kewitsch