Skip to main content

Cursus Duits voor financiële professionals

Werkt u als financieel professional in een internationaal bedrijf met dochterondernemingen in Duitsland en merkt u dat uw Duitse collega’s niet vanzelfsprekend Engels spreken?

Werkt u voor een accountantskantoor dat over de grens adviseert?

Of zoekt u een baan bij een accountantskantoor waar kennis van de Duitse taal wordt gevraagd?

Kies dan een cursus Duits voor financiële professionals op maat. Daarmee vergroot u het succes van uw bedrijf op de Duitstalige markt en/of uw kansen op de arbeidsmarkt in Nederland.

Bij Academie Aan de Angstel krijgt u een cursus Duits voor financiële professionals die volledig is afgestemd op uw specifieke wensen.

Volledig op uw wensen afgestemd

 • Krijgt u liever ’s ochtends vroeg of 's avonds les? Geen probleem.
 • Komt u alleen of met anderen? We passen het programma aan.
 • Wilt u focus op telefoneren, of liever op schrijven? Het kan ook allebei.
Bij Academie Aan de Angstel zijn we flexibel. Bijna op het overdrevene af. Vraag naar wat we voor u kunnen betekenen. We komen er samen vast wel uit.

Academie Aan de Angstel helpt u met:

 • voeren van gesprekken over financiële maandrapportages en jaarrekeningen
 • doorvoeren van audits
 • succesvolle adviesgesprekken
 • telefoneren en vergaderen in het Duits

Wat leert u in de cursus Duits voor financiële professionals?

In een cursus Duits voor financiële professionals komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
Het eerste contact met Duitsers
De eerste indruk telt. Wanneer u voor de eerste keer met een Duitser spreekt, is het belangrijk dat u snel aanvoelt hoe u hem of haar aanspreekt en weet hoe u zich voorstelt. In deze les leert u de eerste gesprekken voeren in combinatie met omgangsvormen en zakelijke idiomen. U leert iemand begroeten, uzelf voorstellen, vragen stellen om uw gesprekspartner en zijn business te leren kennen en adequaat reageren.
Situaties bij een bedrijfsbezoek in Duitsland
Als internationaal controller gaat u geregeld naar Duitsland om met uw collega’s over processen en protocollen te vergaderen. In deze les leert u hoe u met uw Duitse collega’s vergadert, welke vragen u kunt stellen en verwachten en hoe te antwoorden. U krijgt tijdens een audit strategieën voor het leren en toepassen van de vakwoordenschat aangereikt.
Jaarrekeningen lezen en over getallen en feiten, ontwikkelingen en veranderingen in de jaarrekening spreken
Het lezen van een jaarrekening en het discussiëren erover is het onderwerp van deze les. U leert vragen te stellen over de cijfers, uw mening te geven, aanbevelingen te doen en te adviseren. We kijken naar trends en ontwikkelingen, beschrijven veranderingen en vergelijken cijfers. Een duidelijke en ondubbelzinnige uitspraak en verwoording van getallen is in deze context cruciaal. U leert in deze lessen de vakwoordenschat voor het spreken over getallen, vergelijkingen en ontwikkelingen aan de hand van concrete voorbeelden.
Zakelijke telefoongesprekken voeren
Leer in deze les hoe een Duitser zich aan de telefoon meldt of gedag zegt en hoe u zich laat doorverbinden met de gewenste gesprekspartner. Naast het spellen van namen en adressen leert u hoe u aan de telefoon kunt melden als u iets niet goed begrijpt. U leert Duitse telefoontaal begrijpen en gebruiken.
Afspraken maken
Welke idiomen bij het maken van afspraken horen en hoe u afspraken maakt, verzet of afzegt, leert u in deze les. Daarnaast komt van alles aan de orde wat met tijd te maken heeft. Dat kunnen uitdrukkingen zijn zoals ‘einen Termin vereinbaren’ of typische fouten zoals het verschil tussen ‘Uhr’ en ‘Stunde’ of ‘am’ en ‘um’. U leert Duitse idiomen en deze praktisch toe te passen.
E-mails schrijven
Goed schrijven is een vaardigheid die u niet alleen in uw eigen taal, maar zeker ook in het Duits op een hoog niveau hoort te beheersen. In deze lessen besteden wij aandacht aan het schrijven van e-mails in zakelijk Duits. De geschreven zakelijke Duitse taal is formeler dan wij in Nederland gewend zijn. We leggen de gesproken en de geschreven taal naast elkaar. U leert belangrijke idiomen kennen en gebruiken. Na afloop van deze module weet u hoe u een e-mail begint en eindigt en bent u met Duitse spellingsregels vertrouwd geraakt. Aan de hand van uw eigen e-mails bouwt u een bestand aan zinnen op die u telkens opnieuw kunt gebruiken. Ook krijgt u tools aangereikt die u helpen u te corrigeren.
Smalltalk met collega’s
Met uw collega’s gaan gesprekken weleens over andere onderwerpen dan zaken. U leert welke onderwerpen wel of niet besproken kunnen worden in Duitsland. In de lessen spreken we over het werk, de marktontwikkelingen, het weer en/of de vakantie.
Zakelijke grammatica
In elke les besteden we aandacht aan zakelijke grammatica. Geen rijtjes stampen of zinnen ontleden, maar fouten vermijden die tot misverstanden of pijnlijke situaties kunnen leiden en die mogelijk een negatieve uitwerking kunnen hebben. Denk daarbij aan het correcte gebruik van ‘Sie’ en ‘du’ of ‘Sie’ versus ‘Ihnen’. Door de nauwe verwantschap van het Duits met het Nederlands worden vaak typische fouten gemaakt. Deze fouten worden met behulp van speciale leertechnieken verholpen.
Duitse zakencultuur, gewoontes en omgangsvormen

Als u meer weet over de gewoontes in Duitsland en de omgangsvormen zult u gemakkelijker met uw collega’s in contact komen. In deze module leert u uw zakenpartner kennen en begrijpen. Hoe zijn ‘de Duitsers’ eigenlijk? Waarom zijn en handelen ze anders dan Nederlanders? Welke gewoontes leeft men in Duitstalige landen na die wij hier zo niet kennen? Na afloop van de training heeft u inzicht in de verschillen en overeenkomsten en bent u in staat situaties goed in te schatten. Bovendien leert u zich meer op uw gemak te voelen met de Duitse manier van doen met als resultaat dat uw contact ontspannener wordt.

Wat zijn de resultaten van de cursus Duits voor financieële professionals?

Deze cursus biedt u de volgende voordelen:
 • U bent goed voorbereid op gesprekken met uw collega’s.
 • U bent vertrouwd met het financiële vakjargon en kunt correct over de financiën discussiëren.
 • U bent vertrouwd met de gewoontes en omgangsvormen in zakelijke context.
 • U beheerst de Duitse taal mondeling en schriftelijk op professioneel niveau.
 • U voelt zich een stuk ontspannener in het contact met Duitstalige klanten.

Met welke aanpak krijgen we dat voor elkaar?

Dat vertellen we u uitgebreid op onze pagina Werkwijze.

Voor wie is onze cursus Duits voor financiële professionals interessant?

Onze cursus Duits voor financiële professionals is met name interessant voor
 • CFO’s
 • AA-accountants
 • controllers
 • accountants die in internationaal opererende bedrijven werken
 • zelfstandige accountants die in Duitsland zakelijk actief zijn

Maatwerk

Wij passen het tempo en het niveau individueel aan op uw specifieke behoefte en niveau.

Welke lesvorm kiest u?

Maak een keuze uit de volgende lesvormen:
 • privéles
 • groepsles

Waar vindt uw cursus Duits voor financiële professionals plaats?

U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:
 • op onze locatie in Abcoude
 • incompany bij uw bedrijf
 • online via videoconferencing

Meer weten?

Neem contact met ons op. 

Waarom Duits leren bij Academie Aan de Angstel?

 • Leer Duits van native speakers
 • Leren door gewoon te DOEN
 • Voel je zelfverzekerder in de Duitse taal
 • Duurzaam Duits leren: ons bedrijf is klimaatneutraal
 • Leren via videoconferencing
 • Ook 's avonds of in het weekend

Wat klanten zeggen...

Duits voor accountants en controllers

Mogelijk ook interessant