Laura Beer: Een examentraining Duits B2

Voorbereiding Goethe examen B2

Van L. Beer, Assistenzärztin Pädiatrie (AIOS)

Nadat ik de mogelijkheid had gekregen om in een klein Duits Ziekenhuis te mogen werken, liep ik tegen de drempel op van de B2 Taaltoets in Duitsland. Aangezien ik tot 4 Gymnasium Duitse les heb gekregen, het vak daarna met liefde heb laten vallen en vervolgens mijn Geneeskunde Opleiding in Nijmegen (met 80% Engelstalige boeken) heb gevolgd, kunt u zich voorstellen dat mijn kennis betreft de Duitse Taal wat te wensen overhield.

Met behulp van Anne Kewitsch heb ik in een relatief korte tijd (2 maanden) mij voorbereid op de bovengenoemde toets. Door met Anne een plan van aanpak te maken, heb ik de B2 Toets met goed resultaat gehaald. In totaal hebben Anne en ik 20 uur contact gehad, dan wel face- to face, dan wel via Google Drive of per email. Daarnaast heb ik nog een flink aantal uur zelfstudie erin gestoken, het precieze aantal heb ik helaas niet bijgehouden en is natuurlijk ook per persoon verschillend.

Hoe ziet de B2 toetsing er nou precies uit? Het wordt in Düsseldorf op twee dagdelen gehouden. Op de eerste dag komen Lezen, Luisteren en Schrijven aan bod. Als je voor dit gedeelte minimaal 60% van de punten hebt gehaald, mag je door naar het mondelinge gedeelte dat op een ander dagdeel gehouden wordt. Elk onderdeel moet binnen een bepaalde tijd gemaakt worden.
Het leesgedeelte bestaat uit 4 onderdelen: het koppelen van bijvoorbeeld boekbeschrijvingen bij persoonlijke voorkeuren, een groter stuk tekst lezen en multiple choice vragen beantwoorden over deze tekst, vragen over een stuk tekst beantwoorden en daarbij de auteur interpreteren. Het laatste deel is het invullen van bepaalde woorden of stukken tekst in een tekst.
Het luistergedeelte is zoals de alom bekende luistertoetsen, daar hoef ik denk ik niet veel over uit te leggen.
Het schrijfgedeelte bestaat uit twee onderdelen, de eerste uit een tekst waarbij je de fouten uit de tekst moet halen. Het tweede deel is een stuk tekst schrijven over een artikel in een tijdschrift of op internet van minimaal 180 woorden, waarbij je kan kiezen uit 2 verschillende teksten.
Het mondelinge gedeelte bestaan eveneens uit twee onderdelen. Je krijgt een thema waarover je je mening moet geven nadat je 15 minuten voorbereiding hebt gehad, waarbij je minimaal 4 minuten moet spreken. Daarna ga je met een andere persoon in discussie over 4 foto’s, welke dan het beste bij een bepaald thema past.
Zelf zag ik heel erg tegen het grammaticale en mondelinge gedeelte van de toets op, aangezien dat mijn zwakke punten waren. Gelukkig heb ik door de oefeningen van Anne mij goed genoeg voor kunnen bereiden en ben ik, achteraf gezien, moeiteloos door de toetsing gekomen. Ik kan dan ook ieder die zich goed wil voorbereiden op deze toets en zich niet zo zeker voelt met de Duitse taal, aanraden om zich door Anne te laten voorbereiden en begeleiden naar deze toets toe.

Meer weten over de examentraining Duits B2 of een gratis intake?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Inschrijven nieuwsbrief

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2018 Academie aan de Angstel