Alles wat u altijd al had willen weten over de punctualiteit van Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers

Punctualiteit in Duitsland

Toen ik besloot om in Nederland te gaan wonen stond ik er niet bij stil dat ik niet alleen een andere taal zou gaan spreken maar dat ook de dagelijkse gebruiken en gewoontes verschillend zijn. Een van deze verschillen is het tijdstip waarop een bijeenkomst, vergadering of repetitie begint.

Hier in Nederland komt men binnendruppelen en wordt er eerst koffie geschonken. Dan begint het werk. Ik was gewend dat je op tijd aanwezig bent en meteen begint met werken. Na afloop werd eventueel nog nagepraat. Tip: Wilt u in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland een professionele indruk maken? Wees dan op tijd.

Wat maakt het uit als ik iets te laat ben? Dat kan toch gebeuren?

In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ervaart men het als vervelend om te moeten wachten. Op tijd zijn is een teken van respect voor de planning van de ander en laat zien dat u uw afspraken nakomt. Te laat komen, wordt als teken van slechte organisatie en arrogantie gezien. Er wordt geredeneerd dat, als u er niet in slaagt op tijd op uw afspraak te zijn, u ook in zaken niet te vertrouwen zult zijn.

Wat houdt dat precies in, op tijd zijn?

‚Fünf Minuten vor der Zeit ist die wahre Pünktlichkeit.‘

Deze zin leerden wij van jongsaf aan. Op tijd zijn betekent 5 minuten eerder aanwezig zijn, zodat men op tijd kan beginnen.

Tip: Zit u een vergadering voor? Zorg ervoor dat uw papieren klaar liggen en begin op tijd.

Niet op tijd komen is

 1. te laat komen.
  Te laat komen, is onbeleefd. Een vertraging die langer duurt dan een zekere mate van tolerantie toelaat, kan ertoe leiden dat degene die moet wachten zich beledigd of niet gerespecteerd voelt. De tolerantiegrens ligt tussen de 5 en 15 minuten. Het kan iedereen weleens overkomen dat hij – bedoeld of onbedoeld – te laat is. Wat te doen? 
  Tip Informeer degene waarmee u heeft afgesproken zodra u weet dat u de afspraak niet haalt. Bied excuses aan en noem een nieuwe aankomsttijd. 
  Vertragingen horen de uitzondering te zijn, niet de regel.
 2. te vroeg komen.
  U heeft, om niet te laat te zijn, een marge ingepland die te ruim blijkt te zijn? Als het een zakelijke afspraak betreft, is dat niet erg. Misschien moet u wachten. Als het uw eerste afspraak met een klant of een zakelijk contact is, is het echter aan te raden precies op tijd te komen.
  Indien u privé bent uitgenodigd, is te vroeg komen niet gewenst. Het kan zijn dat de gastheer of -vrouw nog niet klaar is met de voorbereidingen.

Wat denkt u:

Bent u punctueel?

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs?

Ontvang om de maand leuke tips over o.a. de Duitse taal of omgangsvormen in Duitsland.

Inschrijven nieuwsbrief 4


Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u iedere maand leuke tips over Duitse taal ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2022 Academie aan de Angstel