Twijfelt u over videobellen met Zoom?

Duits leren via Zoom

Sinds de lockdown is Zoom getransformeerd tot de belangrijkste tool voor videoconferencing. We lezen en gebruiken nieuwe woorden, zoals ‘zoomen’ ‘Zoombies’ en ‘Zoom-moeheid’. Plotseling vergaderen, leren en borrelen we via Zoom of kijken we naar toneelstukken of optredens via dit platform. Ik deed dit zelf ook tijdens de dodenherdenking met het voorlezen van de theatertekst DAM met negen andere bewoners uit Abcoude. 

Op 11 juni volgde ik een livestream op YouTube van het Duitslandinstituut over ‘Corona uit Duitsland’. Je kunt het zo gek niet bedenken of men gebruikt Zoom.

Zelf heb ik Zoom in 2016 leren kennen en ik ben er nooit meer van afgestapt. Vanaf 2012, toen ik mijn eerste cursus via Skype gaf, was ik op zoek naar een geschikte tool voor lesgeven via het beeldscherm. Mijn eerste stappen zette ik via Skype, gevolgd door Google Hangouts. Deze twee tools bleken echter instabiel, technisch niet betrouwbaar of ingewikkeld in gebruik. Ik volgde webinars via Adobe Connect. Dat was voor mij te groot, een soort Mercedes, terwijl een middenklasse auto voldoet. Ik las tientallen reviews, maar er was geen overtuigende tool bij – tot Zoom.

Handige functionaliteiten

Ik kwam Zoom tegen bij een online vergadering ter voorbereiding van een event van de Kamer van Koophandel en was meteen enthousiast.
Wat me overtuigde, was de stabiliteit, de beeld- en geluidskwaliteit en de prijs. Onze klanten, die Skype kenden, reageerden direct positief verrast. Bovendien bleek Zoom over handige functies te beschikken die ik meteen in mijn lessen ging gebruiken, zoals:

  • beeldscherm delen
  • geluid delen
  • beeldscherm overnemen zodat je als cursist op mijn document kunt schrijven
  • de mogelijkheid om cursisten in meerdere ruimtes onder te verdelen

Andere voordelen van Zoom

Andere voordelen van Zoom zijn, dat het weinig bandbreedte nodig heeft. Ook is het handig dat je als cursist geen account hoeft aan te maken. Je ontvangt een link waarmee je direct in de digitale cursusruimte terechtkomt. Wel kan het gebeuren dat de microfoon of de luidspreker het niet doen en het even zoeken is.
Tenslotte speelt ook de uitstekende service van John Welzen van 4Webcom een belangrijke rol. Hij is de eerste distributeur In Europa van Zoom. Met elk probleem kon en kan ik bij hem aankloppen. Hij reageert snel en neemt de tijd om mijn vragen te beantwoorden. Dat heb je niet bij Skype, noch bij Google.

Helaas krijgt Zoom sinds maart veel negatieve publiciteit. Dit betreft met name de veiligheid van data.

Waarom Zoom veilig is zoals wij het gebruiken:

1. De URL

1.1. Eigen URL

Iedere cursus krijgt een eigen URL. Zo kan bedrijf of cursist A niet per ongeluk in de les van cursist B belanden.

Als deelnemer krijgt u de URL via de mail toegestuurd. U kunt alleen aan een meeting of les deelnemen als u een link van ons hebt ontvangen. Geen enkele URL wordt op welk platform dan ook publiek gemaakt. Voor onze live online events moet u zich inschrijven en u ontvangt voor aanvang van het event pas een link.

1.2. Beveiliging URL met een wachtwoord

U kunt als organisator van een zoom-meeting ervoor kiezen een link extra te beveiligen met een wachtwoord. Dat kan de organisatie uit zichzelf doen.
De IT-afdeling van een klant (een groot bedrijf) nam het zekere voor het onzekere en zorgde ervoor dat hun medewerkers alleen aan een zoom-meeting konden deelnemen, als ze

  •  Zoom via de browser openen
  • de URL met een wachtwoord is beschermd

Zo houdt de IT-afdeling van dit bedrijf de regie en zorgt voor optimale veiligheid.

2. Betreden van het leslokaal of de Zoom Room

Er zijn verschillende mogelijkheden om in het leslokaal te komen:

2.1. Wel of geen wachtkamer

Als u de link aanklikt, komt u in een wachtkamer of voorkamer terecht. De deur naar het leslokaal/ de Zoom Room kan openstaan en u kunt direct naar binnen.
De organisatie kan echter ook zorgen dat de lesruimte dicht is en u moet aanbellen, voordat u toegang krijgt.

2.2. Nadat de les of vergadering is begonnen

Als de training, les of vergadering is begonnen, heeft de organisatie twee opties:

  1. De deur blijft open en laatkomers kunnen gewoon binnenkomen.
  2. De deur gaat op slot en niemand komt meer binnen. Wie te laat is, komt voor een gesloten deur.

3. Versleuteling

Ten slotte: Alle meetings zijn standaard versleuteld/ encrypted.

Zoom versleuteld 

Tip: Wat u zelf kunt doen 

Mocht u alsnog zeker willen zijn dat niemand misbruik maakt of u beeldscherm overneemt, zorg dan dat uw tabbladen, documenten en/of meldingen uitstaan (vooral het laatste is wel zo prettig voor alle deelnemers, omdat meldingsgeluiden storend zijn).

Uiteraard is de uitnodigingslink persoonlijk en mag niet worden doorgestuurd naar onbevoegde deelnemers.

Conclusie:

Werken met Zoom is zo veilig als de organisator van een meeting instelt. Het is een kwestie van goed geïnformeerd zijn en gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn om een webinar, les, training of vergadering veilig te laten verlopen.

Lees ook de ervaringen van onze cursisten die Duits via Zoom hebben geleerd.

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs?

Ontvang iedere maand leuke tips over o.a. de Duitse taal of omgangsvormen in Duitsland.

 

Inschrijven nieuwsbrief 6      

Geschreven door Anne Kewitsch

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland. Ik woon en werk sinds vele jaren in Abcoude onder de rook van Amsterdam. Naast mijn werk als taaltrainer en ondernemer deel ik graag mijn kennis over de Duitse taal in verhouding tot de Nederlandse taal, over Duitse cultuur en over zakendoen in Duitsland.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u iedere maand leuke tips over Duitse taal ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2022 Academie aan de Angstel