Werken als Nederlander in Duitsland

Werken als Nederlander in Duitsland

Kloppen onze vooroordelen wel? 

Sinds september 2008 werk ik als Managing Consultant bij BKV Duitsland. Een spannende periode ging hieraan vooraf met vele vragen zoals:

  • Is mijn Duits toereikend genoeg om een professioneel gesprek te voeren?
  • Hoe kom ik over met mijn directe no-nonsens benadering?
  • Kan ik zonder mantelpak op bezoek?
  • Zijn de Duitsers inderdaad zo stijf en formeel zoals beweerd wordt?
  • Wordt werk en privé echt strikt gescheiden gehouden?

Een gastblog van Ingrid Denissen - Terloo, Senior Consultant BKV artsen intermediair

Na vele gesprekken met Duitse opdrachtgevers, kandidaten en collega´s kan ik opgelucht adem halen. Mijn taalkennis is na een grondige voorbereiding voldoende, taalfoutjes zijn geen probleem en worden zelfs als charmant ervaren. Duitsers hebben totaal geen moeite met mij als ´Holländer´ en vinden het zelfs leuk om over Nederland ´als sehr beliebtes Urlaubsland´ te praten.

De Nederlanders zijn in hun ogen open en toegankelijke mensen met zakenvernuft die goed passen bij de veranderde Duitse mentaliteit. Inderdaad veranderd. Het stijve formele is aanzienlijk verminderd, een bezoek zonder stropdas wordt doorgaans als normaal gezien. Over privé zaken kan gesproken worden.

ingrid denissen, BKVEchter er zit een addertje onder het gras: hier hoort wel ´fingerspitzengefühl' bij. Mijn advies is om standaard uit te gaan van de oude situatie en af te tasten wat in het contact mogelijk is. Om bij enige twijfel toch een stropdas aan te trekken, altijd te ´Siezen´ en de Hollandse directheid wat af te punten door ´vragend´ door het gesprek te gaan. Als je dit doet, valt het reuze mee. Met als resultaat goede zinvolle gesprekken, serieus van aard maar ook met humor.

De gestelde vraag: ´kloppen onze vooroordelen wel?´ kan ik daarom met een hartgrondig ´nee´ beantwoorden. Werken in Duitsland is interessant, uitdagend en leuk. Gewoon doen dus…

Met dank aan BKV

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs?

Ontvang om de maand leuke tips over o.a. de Duitse taal of omgangsvormen in Duitsland.

Inschrijven nieuwsbrief 4


Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u iedere maand leuke tips over Duitse taal ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2022 Academie aan de Angstel