17 tips voor een zakelijk etentje met uw Duitse relaties
Sehr geehrter Herr Jansen/ Sehr geehrte Frau Jansen,
gerne laden wir Sie am 8. März um 12:30 Uhr zu einem Geschäftsessen in das Restaurant „Zur Krone" ein.
Wir freuen uns auf Ihr Kommen.
Mit herzlichen Grüßen,
Rolf Schneider
Falls Sie verhindert sein sollten, bitten wir Sie, uns rechtzeitig Bescheid zu geben
..................
Wanneer u in Duitsland op bezoek bent als meneer of mevrouw Jansen, weet u dan wat u kunt verwachten en hoe u zich gedraagt?
Om goed voorbereid te zijn, geef ik u in deze blog tips waar u op moet letten als u met Duitse zakenpartners gaat eten, om te voorkomen dat u blunders begaat.
- In Duitsland kunt u verwachten dat het eten in een goed restaurant plaatsvindt.
- Wees op tijd. Niet te vroeg en zeker niet te laat.
- Kleedt u formeel. Draag een pak of – als vrouw – een rok of pantalon met een jasje. Draag geen kleren met opvallende patronen. Trek lichte, niet te warme kleding aan. Het is namelijk niet geoorloofd tijdens het eten uw jas uit te trekken of uw stropdas af te doen. Wat men bij het voorgerecht draagt, draagt men ook bij het dessert. Zijn uw schoenen gepoetst?
- Wees erop voorbereid dat u bij een zakelijke lunch een drie-gangen-menu kunt verwachten.
- Arriveert u tegelijkertijd met de gastheer? Dan betreedt hij als eerste het restaurant.
- Belangrijk in Duitsland: de hiërarchie! Let op bij het voorstellen en begroeten. Wie heeft de hoogste rang? Hoe u de aanwezigen aanspreekt en hoe in Duitsland titels worden gebruikt leest u in mijn blog over aanspreekvormen.
- Spreek iedereen met "Sie" aan, ook het personeel van het restaurant. Zelfs als de bediening vrij jong is.
- Wie bestelt het drinken? De wijn wordt door de gastheer besteld, om water mag u zelf vragen. Goede tafelmanieren zijn cruciaal!
- Het servet mag u pas opnemen als de gastheer dit heeft gedaan of als de eerste gang of het brood wordt geserveerd. Tot zolang blijft het in zijn oorspronkelijke vorm behouden. Na het eten legt u het servet links naast uw bord.
- Let op dat gebruikt bestek het tafelkleed niet mag aanraken! Het blijft op het bord liggen. Tijdens een onderbreking van het eten wordt het op tien voor half acht gelegd. Bent u klaar, dan liggen de grepen op vijf uur en het bestek parallel aan elkaar. De tanden van de vork wijzen omhoog.
- Bij meerdere gangen gebruikt u het bestek van buiten naar binnen. Met de glazen gaat het als volgt: het glas dat het dichtst bij u staat wordt het eerst gebruikt. Neem het bestek eerst dan in handen als alle gasten van eten voorzien zijn.
- Het mobieltje hoort niet op tafel.
- Als er überhaupt alcohol wordt geschonken: drink met mate.
- Rook alleen dan als de gastheer zelf rookt en een sigaret opsteekt. Beter is het helemaal niet te roken.
- Bent u uitgenodigd, dan betaalt de gastheer.
- Is een glas omgevallen? Geef de bediende discreet een teken zodat deze het op kan ruimen. Is er wijn op de kleding van uw buurman gekomen? Verexcuseer u en biedt aan de stoomkosten te betalen. Uw eigen kleding hoort u op het toilet schoon te maken – niet aan tafel. Als u meekrijgt dat iemand anders dit wel doet: kijk eroverheen.
- Ook al valt het eten in de lunchtijd: er wordt niet over zaken gesproken. Het eten heeft tot doel het persoonlijke contact te versterken. Algemene economische zaken zijn wel een goed gespreksonderwerp. Zaken mogen na het dessert worden besproken.
Geschikte gespreksonderwerpen zijn:
• eten en drinken
• het vak, uw levensloop, uw bedrijf
• de stad waar u bent of waar u vandaan komt - De koffie: het is geen gewoonte om na het eten koffie te drinken. Wees erop voorbereid dat het eten na het dessert afgelopen kan zijn.
Bent u goed voorbereid?
Test uw kennis over tafelmanieren met deze quiz in de Süddeutsche Zeitung: Risotto oder Spaghetti?
Blijf op de hoogte blijven van onze blogs
Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits