Wat u kunt zeggen als u zich voorstelt in Duitsland

Wist u dat het voor een Duitser heel gebruikelijk is zich alleen met de achternaam voor te stellen?
Als u een volwassene, zoals een zakenpartner, collega of potentiële klant leert kennen, spreekt u hen in de meeste situaties met 'Herr' of 'Frau' en 'Sie' aan.

U stelt uzelf dan ook met uw achternaam voor. Het is ook gebruikelijk de voor- en achternaam te noemen. Dat kan uw gesprekspartner echter in verlegenheid brengen. Omdat veel Nederlandse namen een Duitser niet bekend in de oren klinken, is het goed mogelijk dat hij het moeilijk vindt uw naam te verstaan en u vervolgens met uw naam aan te spreken. U maakt het hem gemakkelijker als u zich alleen met uw achternaam voorstelt. U geeft elkaar de hand en zegt bijvoorbeeld: "Guten Tag, mein Name ist Stubbe", "Darf ich mich vorstellen: Stubbe" of "Mein Name ist Stubbe". Als de ander zich eerst aan u voorstelt, kunt als volgt reageren: "Sehr erfreut, Jansen", "Jansen, guten Tag Frau Kewitsch" of "Guten Tag Frau Kewitsch, ich heiße Jansen".

Heeft u de naam van uw gesprekspartner niet goed gehoord? Dan kunt u zeggen: "Entschuldigung, wie war noch mal Ihr Name?"

Tip: Wilt u de naam onthouden, spreek dan uw gesprekspartner herhaaldelijk met zijn naam aan. Dat wordt op prijs gesteld ook. Hij of zij voelt zich gezien. 

Meer tips voor uw zakelijke gesprekken of omgang met Duitsers?

Bel of mail ons.

Contact AAdA 8


Academie Aan de Angstel op de DNHK Duitslanddag (14 september 2020 in Utrecht)
"Zet – voor even – je roze bril af: 3 kritische vragen voordat je gaat uitbreiden naar Duitsland"

In verband met het coronavirus is de 4e editie van de DNHK Duitslanddag van 25 maart naar 14 september 2020 verplaatst. Tijdens het grootste Duitsland-evenement in Nederland zal Cactus Marketing in samenwerking met Academie aan de Angstel een infosessie voor mkb'ers houden die focust op de voorbereiding voor hun marktentree in Duitsland.

Nederlanders staan bekend om hun zelfvertrouwen. Daarbij vertrouwen ze erop altijd wel een oplossing te vinden als zich problemen voordoen. Een prachtige eigenschap, vinden wij Duitsers. Maar als je de Duitse markt op wilt, is het verstandig je daar goed op voor te bereiden. Dat zal je behoeden voor mislukkingen en onnodige kosten. Doe het dus eens op z’n Duits: onze 3 kritische vragen en tips zullen je helpen om je entree in Duitsland succesvol te maken.

Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Meest gelezen blogs

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u iedere maand leuke tips over Duitse taal ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2018 Academie aan de Angstel