Wat u kunt zeggen als u zich voorstelt in Duitsland

Wat u kunt zeggen als u zich voorstelt in Duitsland

Wist u dat het voor een Duitser heel gebruikelijk is zich alleen met de achternaam voor te stellen?
Als u een volwassene, zoals een zakenpartner, collega of potentiële klant leert kennen, spreekt u hen in de meeste situaties met 'Herr' of 'Frau' en 'Sie' aan.

U stelt uzelf dan ook met uw achternaam voor. Het is ook gebruikelijk de voor- en achternaam te noemen. Dat kan uw gesprekspartner echter in verlegenheid brengen. Omdat veel Nederlandse namen een Duitser niet bekend in de oren klinken, is het goed mogelijk dat hij het moeilijk vindt uw naam te verstaan en u vervolgens met uw naam aan te spreken. U maakt het hem gemakkelijker als u zich alleen met uw achternaam voorstelt. U geeft elkaar de hand en zegt bijvoorbeeld: "Guten Tag, mein Name ist Stubbe", "Darf ich mich vorstellen: Stubbe" of "Mein Name ist Stubbe". Als de ander zich eerst aan u voorstelt, kunt als volgt reageren: "Sehr erfreut, Jansen", "Jansen, guten Tag Frau Kewitsch" of "Guten Tag Frau Kewitsch, ich heiße Jansen".

Heeft u de naam van uw gesprekspartner niet goed gehoord? Dan kunt u zeggen: "Entschuldigung, wie war noch mal Ihr Name?"

Tip: Wilt u de naam onthouden, spreek dan uw gesprekspartner herhaaldelijk met zijn naam aan. Dat wordt op prijs gesteld ook. Hij of zij voelt zich gezien. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze blogs?

Ontvang om de maand leuke tips over o.a. de Duitse taal of omgangsvormen in Duitsland.

 

Inschrijven nieuwsbrief 4


Over ons

Zakelijk Duits leren aan professionals, daar draait het bij ons om. Academie Aan de Angstel is een taalinstituut waarin wij trainingen, cursussen en workshops Duits aanbieden. Met veel plezier leren we professionals, die actief zijn in een Duitstalig land, effectief communiceren in de Duitse taal.

De trainers zijn uitsluitend native speakers en hebben jarenlang ervaring met lesgeven.

Inschrijven nieuwsbrief

Wilt u iedere maand leuke tips over Duitse taal ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Volg ons

Academie Aan de Angstel voor moeiteloos en correct communiceren in zakelijk Duits!

Copyright © 2022 Academie aan de Angstel