Wetenswaardigheden rondom Duitse wijn
'Duitse wijnen komen van de Moezel en zijn zoet'. Met dit vooroordeel over Duitse wijnen werd ik geconfronteerd toen ik over de bijzondere smaak van Duitse wijnen begon te praten.
Zeker, er zijn zoete en halfzoete wijnen bij, maar ook droge en krachtige wijnen. In Duitsland worden ook zeer goede rode wijnen gemaakt. Alleen is dat hier nog te weinig bekend.
Hoe ik Duitse wijnen leerde kennen
Toen ik nog thuis woonde, bestelden mijn ouders een keer per jaar witte Duitse wijn om de kelder weer vol te maken. De wijnhandelaar had een wijngaard in de Pfalz. Fritz Klein heette hij. Hij kwam met zijn vrachtwagen langs en de schappen werden gevuld. De smaak van deze wijnen was apart: zuur, krachtig, kernig. Ik voel nog mijn mondspieren samentrekken als ik eraan denk. Twee druivenrassen staan mij bij: De Kerner en de Silvaner.
Later ontdekte ik tijdens mijn studie in Würzburg de zogenaamde Bocksbeutel kennen. De Bocksbeutel is een speciale fles waarin de betere wijnen uit Franken worden gebotteld. Franken is een wijngebied langs de Main.
Een keer tijdens een seminar in de Ahrstreek werd ik door de lichte rode Ahrwijn verrast. Ook deze wijn kenmerkt zich door een smaak die ik niet van rode wijnen uit andere landen ken.
In Nederland beland, raakten de Duitse wijnen wat op de achtergrond. Wij dronken vooral Franse wijnen. Ze zijn overal en voor een goede prijs verkrijgbaar. Duitse wijnen zag je nauwelijks in de schappen - uitzonderingen daargelaten zoals de massaproductie uit Rheinhessen. Zojuist heb ik het assortiment van de plaatselijke supermarkten gecheckt. Het aanbod aan kwalitatief goede Duitse wijnen is zeer beperkt, witte wijnen overheersen. Ik kwam een enkele fles rode wijn tegen. Gelukkig is dit aan het veranderen en groeit het aanbod aan goede Duitse wijnen in Nederland.
Hoe en wanneer wordt wijn gedronken?
Bij ons thuis was een vaste uitdrukking:"Deze wijn smaakt ook zó". Dat wil zeggen, dat je hem ook zonder eten kunt drinken. Met drinkt graag 's avonds een glas wijn. Ook kun je iemand uitnodigen voor 'een glas wijn'. Bij een soortgelijke uitnodiging begint met niet eerst met koffie, zoals dat hier in Nederland de gewoonte is. Men serveert wijn met wat te knabbelen.
'Schorle' of 'Gespritzter'
In Duitsland wordt vaak witte wijn met koorzuurhoudend mineraalwater gemend. Riesling is hiervoor het meest geschikt. Weißweinschorle is een verfrissende drank en hoort koud gedronken te worden. De verhouding wijn - mineraalwater is ongeveer 1:1.
Federweißer
is vers geperst druivensap dat begint te gisten. Het gaat hier dus om prille most. Hij is alleen in september verkrijgbaar. Het is een bijzonder produkt van de Duitse wijnboer. In Duitsland wordt hij graag bij uientaart gedronken. Vanwege zijn borrelend ontwijkende koolzuur wordt hij in sommige regio's Rauscher, Blitzer of Sauser genoemd. Wordt deze 'nieuwe wijn' van blauwe druiven gemaakt, dan wordt hij 'Federroter' of 'Roter Rauscher' genoemd. Federweißer hoort vers gedronken te worden. Hij wordt derhalve niet geëxporteerd. Het is wel een aanrader als u hem tijdens uw vakantie in Duitsland tegenkomt.
Sekt
Sekt is de Duitse variant van Prosecco of Champagne. Hij wordt in Duitsland bij veel gelegenheden gedronken. Als welkomsdrank, bij recepties, bij een concert - of theaterbezoek, bij een sektontbijt, met verjaardagen... In tegenstelling tot zijn Franse evenknie kun je voor 5 á 6 euro zeer smakelijke sekt kopen. Niemand die daarvoor zijn neus optrekt.
Over mengen gesproken:
Het is bijvoorbeeld bij recepties gebruikelijk dat u naast sekt sekt met sinaasappelsap aangeboden krijgt. Sekt is ook in kleine flessen van 0.2l verkrijgbaar, zogenaamde 'Piccolos'. Lekker voor een glaasje tussendoor. Aangezien sekt hier in Nederland nauwelijks verkrijgbaar is, hoort hij tot de producten die ik uit Duitsland mee neem.
Wat weet u van Duitse wijnen?
Weet u bijvoorbeeld dat de meest noordelijke wijnberg van Duitsland in Usedom aan de Oostsee ligt? Weet u hoeveel wijngebieden Duitsland telt?
U kunt uw kennis testen met
- deze relatief makkelijke quiz van Brigitte-woman. de
of
- met deze quiz voor de meer gevorderde wijnkenner van het Deutsche Weininstitut.
Hier vindt u een paar nuttige adressen:
Het Informatiebureau voor Duitse wijn geeft voorlichting aan handel, horeca, onderwijs en consument en onderhoudt nauwe contacten met de Nederlandse pers. U kunt er tevens terecht voor importeurs. Das Deutsche Weininstitut (DWI) is de centrale communicatie en marketingorganisatie van de Duitse wijnwetenschap. Wilt u begrippen opzoeken? Dit 'Lexikon der Weinsprache' werkt bijzonder prettig.
Blijf op de hoogte blijven van onze blogs
Geschreven door Anne Kewitsch, oprichter en specialist in maatwerktrainingen Duits